Algemene kennis in de spelwereld

Fable Forge speelt zich op het moment af in de wereld genaamd Vitus. Op deze pagina vind je meer informatie over de Vitus en de wezens van Vitus.

Historici zijn het niet allemaal met elkaar eens, echter is de algemene consensus dat het huidige jaartal 2337 is. Niemand weet precies vanaf welke gebeurtenis geteld wordt, maar de telling in oude geschriften is overgenomen en wordt nu algemeen gebruikt zodat gebeurtenissen uit het verleden goed in perspectief geplaatst kunnen worden.

Kalender

Op Vitus houdt men de datum bij middels een systeem van jaren, maanden en dagen. Dagen hebben 24 uren waarvan de zon er gemiddeld 12 uur schijnt. De hoeveelheid licht en zon is afhankelijk van het seizoen.

 • Eén jaar is 12 maanden;
 • Eén maand is 4 weken;
 • Eén week is 7 dagen;
 • Eén maand is 28 dagen;
 • Eén jaar is 336 dagen.

Een jaar is verder ook op te delen in 4 seizoenen namelijk, Lengere, Sumar, Herbere en Wintar. De seizoenen worden door het volk van Vitus gebruikt om gemakkelijk te onthouden wat er weer er te verwachten is in de huidige en komende periode. De benamingen van de maanden en dagen vind je in de tabel hieronder.

MaandenDagen
Javari Morndas
Februus Tirsdas
Mars Middas
Aperire Turdas
Maia Fredas
Juno Loredas
Joli Sundas
Augtum
Septimus
Octavius
Novarus
Decati

Algemene Kennis

Hieronder staat kennis die elk (relatief) intelligent wezen op Vitus heeft. De kennis wordt hier extreem samengevat weergegeven.

Alle levende wezens op Vitus worden maximaal 100 jaar oud.
Iedereen weet dat je een ziel bezit en, afhankelijk van hoe gezond je ziel is, sterf je eerder. Er wordt beweerd dat personen die veel slechte daden plegen, eerder sterven, omdat dit slecht is voor de ziel.

Er is magie in de wereld en in personen.
Op Vitus zijn er personen die magie kunnen gebruiken en daarmee wonderlijke effecten teweeg kunnen brengen. Magiërs zijn nog steeds zeldzaam in de wereld, maar iedereen weet dat ze bestaan. Magiërs hebben een bepaalde hoeveelheid kracht die ze per dag kunnen gebruiken en die terugkeert wanneer ze uitrusten.

Sommige wezens op Vitus zijn “Paragon”, ze bezitten extra speciale krachten die veel lijken op magie.
Paragon wezens worden vaak verward met magiërs, omdat de krachten lastig te onderscheiden zijn voor normale personen. Als iemand een vuurbal kan schieten dan is er voor normale personen geen onderscheid te maken tussen magische of Paragon krachten.

Eigen ras eerst!
Op Vitus heerst praktisch overal rassenhaat tussen de verschillende rassen. Tegenwoordig neemt de haat tussen verschillende rassen wel af, maar zeker oudere wezens zullen ervan overtuigd zijn dat het mengen van rassen tot niets goeds kan leiden.

Zielen laat je met rust!
Je ziel bepaalt je gezondheid en kracht in dit leven. Daarnaast heb je er maar één. Hierdoor is het zo dat praktisch niemand het prima vindt om te experimenteren met zielen of doden.

Solus is de god van kracht, hoop en leven met als symbool de zon.
Naast deze steekwoorden heeft Solus vier geboden:

 • Wees eerlijk en oprecht
 • Verspil de energie van Solus niet
 • Geef nooit op en vecht voor jezelf
 • Neem alleen rust wanneer nodig

Er wordt gezegd, wanneer je je niet aan de geboden houdt, je uit de gratie van Solus zult vallen en daarmee zal hij je niet langer beschermen tegen ongeluk en alle ellende op de wereld. Veruit de meeste boeren zijn aanhangers van Solus, omdat ze de zon nodig hebben om de gewassen te laten groeien.

Lunas is de god van trouw, rust en hulp met als symbool de maan.
Naast deze steekwoorden heeft Lunas drie geboden:

 • Help je naaste wanneer nodig
 • Leef proportioneel
 • Oordeel kalm

Er wordt gezegd, wanneer je je niet aan de geboden houdt, je uit de lokale Lunas gemeenschap gezet zult worden en daarmee zullen er minder personen zijn waarop je een beroep kunt doen. Daarnaast is het zo dat je ziel nooit echt zal rusten als je uit de gratie van Lunas valt.

Babayanen geloven in hun eigen kracht
Ongeveer 700 jaar geleden is de beweging van het Babayanisme ontstaan. De volgers van deze beweging geloven niet dat er goden zijn die de wereld in de gaten houden en geloven dat alle kracht uit jezelf en je eigen ziel moet komen.

De meeste spullen zijn van Staal, goede spullen zijn van edelmetaal.
Sommige speciale objecten zijn van andere materialen gemaakt, maar voor het overgrote deel van de wereld geldt dat ze geen idee hebben welke andere materialen er bestaan.

1 Goud = 10 Zilver, 1 Zilver = 10 koper
Op Vitus worden gouden, zilveren en koperen munten gebruikt. Deze munten verhouden zich tot elkaar met een ratio van 1:10.

Alchemisten kunnen van ogenschijnlijke troep magische dranken maken.
Voor vele personen is alchemie een soort van magie. Van ogenschijnlijke plantjes en stenen kunnen wonden genezen worden, mits ze op de juiste manier door elkaar zijn gemixt.

Niet iedereen kan lezen en schrijven.
Lezen en schrijven is slechts weggelegd voor hen die het goed genoeg hebben. De harde werkers van de wereld moeten het veelal zonder lezen en schrijven redden. Boekdrukkunst is ook nog geen wijdverspreide technologie.

Nog meer weten?
Als je nog meer wilt weten, kijk dan even op onze regelsysteem pagina, naar de Appendix - Vitus en wat er leeft voor aanvullende IC informatie over de wereld van FableForge.